Burberry fakta



Burberry är ett brittiskt klädföretag och märke, känt för sitt klassiska rutmönster Nova i beige, vitt, svart och rött, som ofta har blivit kopierat. Det användes ursprungligen som foder i företagets trenchcoat 1924, och kom inte att användas i någon högre grad i det yttre lagret förrän i slutet av 1960-talet. Då hade Burberryrutan registerats som varumärke och användes till paraplyer, halsdukar och väskor. De är hovleverantör till både drottning Elizabeth och Prins Charles.

Historik

Burberry grundades 1856 då den 21-årige föredetta tyghandlarlärlingen Thomas Burberry, öppnade en egen butik i Basingstoke, Hampshire. Kring 1870 var företaget väletablerat och hade satsat på utveckling av ytterkläder. 1880 uppfann Thomas Burberry gabardintyget, som är starkt och vattentåligt, men ändå andas eftersom garnet görs vattentåligt före vävningen. Man tog patent på detta 1888. Namnet tog han från gabardinen, ett medeltida plagg som knöts runt midjan. Burberrys första butik i Basingstoke, Hampshire.

1891 Thomas Burberry öppnade ett affärsimperium på Haymarket i London, vilket fortfarande finns kvar och är företagets huvudkontor.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0