Kondylom

Kondylom är ofarliga könsvårtor som orsakas av ett humant papillomvirus, HPV. Viruset smittar vid sexuella kontakter och kondylom är en av de vanligaste könssjukdomarna. Du kan vara smittad och smittsam utan att veta om det. Vårtorna går med tiden över av sig själva, men flera behandlingsmetoder finns. Kontakta vården om du får besvär.

Kondylomviruset liknar de virus som ger vårtor i händer och på fötter. Vanliga kondylomvirus leder inte till livmoderhalscancer. Denna cancer orsakas av andra HPV-typer.

Idag finns ett vaccin som, om det ges före sexdebuten, skyddar både mot de virusinfektioner som orsakar kondylom och de vanligaste virustyperna som orsakar livmoderhalscancer.

Kondylom är ingen anmälningspliktig könssjukdom. Men om du har kondylom bör din partner undersökas av läkare om han eller hon har symtom eller är orolig. Läkare som upptäcker könsvårtor hos barn är också skyldiga att utreda orsaken, för att utesluta att det förekommit sexuella övergrepp.

Du kan se vårtorna och känna dem med fingrarna. De liknar små knottror: lätt upphöjda och rundade eller blomkålsliknande, rodnande eller hudfärgade.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0