Tamagotchi


Tamagotchi (たまごっち) är en elektronisk leksak i varierande färger från Japan, som uppfanns av Aki Maita och utvecklades 1996 av leksaksföretaget Bandai. Med en lågupplöst LCD-display och tre knappar ska man uppfostra ett digitalt "husdjur" genom att bland annat disciplinera, leka, och spola toaletten efter tamagotchin. Om man följer spelets inbyggda parametrar och sköter tamagotchin på ett tillfredsställande sätt utvecklas tamagotchin, om inte påskyndar man dess död. Det går dock att väcka liv i ett nytt djur. Tamagotchi utsågs 1997 till årets julklapp i Sverige.

Tamagotchi blev kontroversiellt ute i skolorna, då många lärare ansåg att fenomenet störde skolämnerna. Den 3 augusti 2005 lyckades Nick Xenophon, parlamentsledamot från South Australia,bannlysa Tamagotchi Connection Version 2 (eller sätta åldersgränsen R 18+) då spel på "enarmad bandit" ingick, med fruktan att den skulle skapa "morgondagens spelmissbrukare".

Namnet "Tamagotchi" är en kombination av det japanska ordet för ägg, "たまご" (tamago), och det engelska ordet för klocka, "watch".[1] I Japan romaniseras namnet därför som "Tamagotch", utan "i" på slutet.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0